Teden pisanja z roko

V letošnjem šolskem letu se je naša šola vključila v vseslovenski projekt Teden pisanja z roko, ki je uradno potekal zadnji teden v januarju, dejavnosti pa so se izvajale od začetka šolskega leta. Naši dijaki so še vešči pisanja z roko, saj med poukom zapisujejo lastnoročno in nimajo možnosti zapisovanja na računalnik. Tako je tudi prav.

15 sodelavcev sem prosila, da so napisali dve povedi lastnoročno, in sicer:

Jesenski dnevi se krajšajo in kmalu bo zima pokazala svoje zobe. Upam, da bo snežilo in bodo snežinke pobelile zemljo.

Nato so dijaki 3. a in 4. a ugotavljali, kdo je avtor določenih povedi. Sprva so bili zelo presenečeni in prepričani, da ne bodo odkrili zapisovalca. Nato pa so postali pravi grafologi, vživeli so se v raziskovanje pisave in kot neumorni detektivi odkrivali, kdo se skriva za različno oblikovanimi črkami. Nekateri so se grafološke uganke lotili v tandemu, drugi pa skupinsko. Zavzeto so preučevali zapisane linije črk. Seveda so najprej prepoznali pisavo našega profesorja Franca Duha, ki jim je v veliko pomoč pri učenju matematike, odjavljanju malic in motiviranju za pouk.

Najuspešnejši so bili trije dijaki 4. a, ki so ugotovili polovico avtorjev pisav. Le kako jim je to uspelo? Pravi grafologi.
Drugo leto pa bomo naredili drugače, kakšna ideja bo do takrat zagotovo dozorela.

                                                                                     Brigita Štumpf Sovič

Dostopnost