Summer School – STRUNJAN 2019

#GEGL Summer School STRUNJAN 2019

V ponedeljek, 9. 9. 2019, smo se Jan, Tjaša in Timoteja iz 3. b ter sveža brucka, a še vedno malo naša, Linda Tot, pod mentorstvom profesorice Jane Bučar odpravili na tridnevno poletno šolo v Strunjan, ki je del mednarodnega projekta GEGL (Global Education Goes Local) – Lokalno globalno učenje, v  organizaciji Inštituta za afriške študije, ki je koordinator in nosilec projekta.

V teh treh dneh smo skozi delavnice spoznavali cilje trajnostnega razvoja. Najbolj smo izpostavili naslednje vsebinske cilje. To so: enakost spolov, trajnostna mesta in skupnosti ter odgovorna poraba in proizvodnja.

Prvi dan smo skozi najrazličnejše igre spoznavali druge udeležence poletne šole. Naša ekipa je izdelala »jumbo« plakat na temo #GEGL, na katerem smo izpostavili cilje trajnostnega razvoja. Ostali, bili so iz SŠ Zagorje, Gimnazije Koper in OŠ Oplotnice ter OŠ Majšperk, so posneli film, izdelali časopis in promocijsko majico.

Drugi dan smo spoznali nekaj grafičnih trikov ter po skupinah izdelali promocijske plakate, vendar smo največ časa porabili za oblikovanje zamisli, saj so bile tematike kar zahtevne, pa tudi nenavadne in smešne. Vroče popoldne pa smo izkoristili za mrzel skok v morje, zgodnji večer pa za pohod skozi tunel v Portorož. Med potjo, t.im. aktivnostjo »City Walk«, smo opazovali vse, kar bi se lahko nanašalo na trajnostni razvoj in to pretopili v izdelke in zamisli.

Zadnji dan smo se pogovarjali  o različnih vrstah aktivizma, razmišljali o njih ter sklenili z načrti za prihodnost. V tej poletni šoli smo spoznali veliko zanimivega, sklenili smo nova prijateljstva, se zelo zabavali ter pridobili nove, dragocene izkušnje, ki nam bodo koristile za nadaljnje življenje. Pravzaprav pa snujemo tudi zamisli za naprej, kako opozarjati na SDG (cilje trajnostnega razvoja), kako širiti naše znanje in te ideje med vrstnike. Torej, se vidimo ob naslednjih akcijah. 😉

            Timoteja Koroša, dijakinja 3.B in Jana Bučar, mentorica GEGL na naši šoli

Veliko več in še mnogo najdete tule:

https://www.facebook.com/groups/3019801834756414/

https://www.instagram.com/geglslovenia/

Vabljeni, da klikate, komentirate…. 😉

Dostopnost