SPOZNAVANJE TEKSAŠKEGA SLENGA

2021-06-06T09:59:03+00:00

Summer, Paul, Melody in Bethany – vsi študentje iz ZDA so sodelovali v naših jezikovnih delavnicah, kjer so dijaki spoznavali jezikovno-kulturno raznolikost te ogromne države.

Summer, ki prihaja iz Tekasa je razbila naše predstave o Teksačanih, ki govorijo s posebnim teksaškim naglasom. Povedala je, da ne obstaja en sam teksaški naglas za celotno državo in da vsi Teksačani nimajo naglasa, da pa je ta govor bogat in domiseln. Če Teksačan pove, da »je  bolj nor kot mokra kokoš«, »madder than a wet hen«, to pomeni, da je resnično besen. “Y’all” pomeni “vsi” in vljudna odgovora “da, gospod” in “ne, gospod” se skrajšata na “yessir” in “nosir.”

O svojem dedku je povedala, da je pravi kavboj s kavbojskim klobukom na glavi, ki izvaja zabavne trike z lasom. Ko je na svojem konju, pravzaprav pleše z njim. Prosto hodi naokrog s pištolo v toku ali na pasu. Zgrozili smo se, ko smo izvedeli, kako preprosto je kupiti orožje, npr. Walmart (trgovina) jih prodaja praktično kar na policah. Summer nam je navedla veliko razlogov za obisk Teksasa.

Naši gostje so nam obljubili, da se nam septembra ponovno pridružijo.

mag. Sonja Slana

Dostopnost