Uporaba IKT

Na spletu nismo sami. Srečamo se z mnogimi uporabniki in tudi takimi, ki nimajo nujno dobrih namenov. Razmislite o varni rabi interneta in tam ne počnite tega, česar v realnem svetu ne bi počeli nikoli.

Pravila uporabe omrežja ARNES

Pristojen za upravljanje z AAI-računi na zavodu je Božidar ŠALAMON. Priporočamo oseben kontakt, ker mu tako najlažje razložite vašo težavo.

Oblak 365 je most, povezava med ARNESovimi AAI identitetami in storitvijo Microsoft 365

Na naslovu Oblak 365 lahko ob prijavi brezplačno uporabljate Office 365 in še marsikatero drugo aplikacijo. Velja enako za učitelje kot dijake. Tam si tudi lahko preberete kaj vse je na razpolago.

Ob potrditvi A3 licenc, si pa boste lahko na svoje naprave kar prenesli programe Office 365 in jih dijakinje in dijaki v času šolanja brezplačno uporabljali.

En namig za vse tiste, ki ne veste, da imate AAI identitete.

Na šoli ste dobili uporabniška imena in gesla. Najbolj si je večina zapomnila, da gre za eduroam, torej brezplačen wi-fi na šoli. Uporabljate jo ob tem pa še za šolske spletne učilnice, storitve Moj ARNES, zaključni letniki za vpis na študij  in mogoče še kje … Ker pa ste povedali, da imate zakupljene neomejene količine podatkov, da wi-fi ne potrebujete, za druge stvari sploh niste poslušali.

BREZŽIČNO OMREŽJE EDUROAM

Naša šola je od decembra 2018 članica mednarodne federacije brezžičnih omrežij Eduroam, ki omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do brezžičnega omrežja v naši organizaciji in gostovanje v Eduroam omrežjih na drugih ustanovah v Sloveniji in tujini.

KAJ JE EDUROAM?

Eduroam je brezžično izobraževalno omrežje, ki omogoča  dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih izobraževalnih in raziskovalnih ustanov (šole, fakultete, inštituti), ki so članice Eduroama v Sloveniji (http://www.eduroam.si) ali tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko uporabniki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli ustanovi, ki je članica Eduroama, z istim uporabniškim imenom in geslom kot v omrežju Eduroam domače ustanove.

POKRITOST OMREŽJA EDUROAM NA ŠOLI

Dostopkovne točke so postavljene tako, da je pokritost omrežja na šoli kar največja.

KAJ POTREBUJETE ZA UPORABO OMREŽJA EDUROAM

KRATKA NAVODILA ZA TELEFONE

V brskalniku odprite spletno stran: https://cat.eduroam.org/.

Izberite državo, našo šolo in operacijski sistem svojega telefona. Potrdite prenos datoteke.

  • Potem v nastavitvah WI-FI izberite omrežje Eduroam.
  • Če imate op. sistem iOS, vpišite svoje uporabniško ime in geslo. Postopek je s tem zaključen.
  • Če imate op. sistem ANDROID, izberite naslednje nastavitve:

– EAP: TTLS

– faza 2: PAP

– anonimna identiteta:

– vpišite svoje uporabniško ime in geslo