Obisk medicinske sestre

2019-01-09T20:36:11+00:00

Obisk medicinske sestre OP bloka

Našo šolo je 30. 11. 2018 obiskala Simona Sečko, dipl.m.s., odgovorna medicinska sestra operacijskega bloka v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Zaradi številnih vprašanj in zanimanja dijakov pri pouku predmeta Zdravstvena nega pacienta s kirurškimi obolenji, se je gospa Simona Sečko odzvala na vabilo prof. Jane Bučar ter nam predstavila delo operacijske medicinske sestre tako rekoč iz prve roke.

Da bi si vse skupaj lažje predstavljali, smo si ogledali fotografije OP bloka, operacijske dvorane, kirurške instrumente in nekatere operativne posege.  Razložila nam je postopek oblačenja in higiene pred vstopom skozi posebne filtre. S tem namreč preprečimo prenos mikroorganizmov v operativne prostore in njihov vnos v bolnikovo telo skozi rano, rez…  Opisala nam je delo operacijskega tima, ki je odvisen od nujnih primerov (npr. avtomobilske nesreče) in programiranih operacij. Na razpolago morajo biti 24h/dan. Prednost imajo življenjsko ogroženi pacienti in so posegi takrat nujni. Za lažjo predstavo, kako je včasih težko delati v teh posebnih pogojih,  je s seboj prinesla rokavice, maske in oblačila, ki jih zdravniki in medicinske sestre tam nosijo. Oblekla je enega od dijakov in tako demonstrirala tudi delo neumite medicinske sestre.

Iskreno se ji zahvaljujemo za njen obisk in čas, ki nam ga je namenila. Z veseljem je odgovorila na naša vprašanja. S svojo zanimivo predstavitvijo je v marsikateri dijakinji in dijaku vzbudila zanimanje za to področje medicine. Če je nekaj zanimivo, potem je enostavno biti aktiven in se prilagajati na spremembe. Menim, da bi vsakdo izmed nas moral delati prav to, kar ga zares veseli.

Maja Šarčević, 2. c

Accessibility