Koline – običaj, ki izginja?

Mladi evropski ustvarjalci dediščine: ohranjanje preteklosti za jutrišnjo ustvarjalnost

Dediščina nosi v sebi zgodbo naše preteklosti, ki oblikuje našo identiteto in krepi povezanost z okoljem. Ohranjanje dediščine ni le pogled nazaj, temveč tudi naložba v prihodnost. Zato s ponosom sodelujemo v projektu Mladi evropski ustvarjalci dediščine, saj verjamemo, da so mladi ključni soustvarjalci prihodnosti dediščine.

Zakaj ohranjanje dediščine? Ohranjena dediščina je kot most med preteklostjo in prihodnostjo. Omogoča nam razumevanje korenin, običajev in vrednot ter krepi občutek pripadnosti skupnosti. Sodelovanje v tem projektu nam omogoča raziskovanje, kako mladi dojemajo svojo lokalno dediščino, kajti njihov pogled je ključen za nadaljnje ohranjanje bogate kulturne dediščine Evrope.

Koline – običaj, ki izginja? Naš video, pripravljen s strani treh dijakinj iz 3. b razreda – Daše, Anise in Tie, raziskuje tradicionalni običaj kolin v Prekmurju. Ta starodavni ritual, ki je bil nekoč ključen del skupnosti, morda izginja zaradi spreminjajočih se okoliščin. S tem projektom želimo opozoriti na pomembnost ohranjanja takšnih običajev, saj prinašajo edinstveno vrednost in prispevajo k pestrosti evropske dediščine.

Video:    Koline, če pa ne gre pa tu.

Renata Rožanc

Dostopnost