Evropski dan jezikov

Evropski dan jezikov na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota

Letošnji evropski dan jezikov smo v sredo, 26. 9. 2018, na naši šoli obeležili z dobrim razpoloženjem in veselimi barvami. Dijaki in dijakinje, ki obiskujejo pouk nemščine ter angleščine, so pod vodstvom profesoric posegli v bogato zakladnico pregovorov. Ti so namreč tudi v dobi računalnikov še vedno aktualni, saj posredujejo modrosti in nemalokrat moralna načela prejšnjih generacij in kljub geografskim mejam dokazujejo, da so ljudje, živeči v različnih obdobjih in deželah, razmišljali in čutili podobno.

Delo je potekalo hkrati v različnih učilnicah, kjer so dijaki iz pisanega papirja izrezali enako velike moške in ženske figure, na katere so napisali najrazličnejše pregovore v nemščini ali angleščini, ki so jih poiskali v leksikonu ali na internetu. Med delom smo se pogovarjali o primerljivih slovenskih pregovorih, njihovem pomenu ter življenjskih situacijah, v katerih pridejo do veljave.

Izrezane figurice smo pritrdili na vrvice eno ob drugi ter jih obesili na vitrine in na stopniščno ograjo, nekatere pa zalepili kar na oglasne panoje, tako da je nastala nadvse pestra zbirka, mimo katere enostavno ne moreš iti, ne da bi se ustavil in si jo ogledal.

Na ta način smo prikazali, da ljudje razmišljajo podobno ne glede na to, kje živijo, in da pomeni znanje tujega jezika bogastvo, ki ti razen številnih prednosti v vsakdanjem življenju omogoča vpogled v drugo kulturo, širjenje obzorja ter krepi zavest povezanosti med narodi.

Dan je minil v nadvse pozitivnem vzdušju in z občutkom, da smo naš mali projekt izpeljali uspešno.

                                                                                            Aktiv učiteljic nemškega in angleškega jezika

Accessibility