Erasmus+ Finska

2024-02-28T19:52:12+00:00


Pozdrav iz Helsinkov in Espooja!

Naši dijaki so se 25. februarja 2024 znašli na Finskem, pričenši svoje nepozabno doživetje. Po dolgi, a prijetni poti so končno prispeli in se udobno namestili v svoje študijske sobe ter začeli z barvitim mozaikom novih izkušenj.

Nina Forjan prispeva svoje znanje v domu starejših Riistavuoren Seniorikeskus, ki ponuja celovito oskrbo in storitve za starejše prebivalce, medtem ko si  Lan Sečko  nabira izkušnje v domu za posebne potrebe Attendo, oba v Helsinkih. Ana Kopun je zaposlena v Villi Tapiola, Lara Lutar pa v Ainola seniorihotelli. Obe ustanovi sta v Espooju in  nudita storitve za starejše z udobnim bivanjem in posebnimi programi aktivnosti.

Tadeja Novak in Sara Madjar, naši spretni kozmetičarki, pa izpopolnjujeta svoje veščine v odprtem šolskem salonu Merikuneus, ki je prav tako v Helsinkih.

Po končanem prvem delovnem dnevu smo si zagotovili mesečne vozovnice za odličen javni prevoz in se odpeljali v središče mesta. Pot nas je vodila do Vanha Kauppahalli, pokrite tržnice, kjer smo razvajali svoje brbončice s finskimi specialitetami, kot sta polnjen krompir z jelenom in lososova juha, nakar smo se odpravili do  čudovite knjižnice Oodi ter dan zaključili s kavico v Kappelli.

Medtem ko preživljamo to edinstveno izkušnjo, smo navdušeni nad samim mestom ter nad dragocenimi  izkušnjami na področju oskrbe starejših in podpore osebam s posebnimi potrebami. Vsaka od naštetih institucij s svojim posebnim čarom nudi obogateno okolje, kjer naši dijaki lahko uporabijo svoje znanje.

Veselimo se novih pustolovščin in učnih priložnosti v prihodnjih dneh tukaj na Finskem, kjer bomo še naprej raziskovali, rasli in ustvarjali nepozabne spomine!

Renata Rožanc

Dostopnost