Erasmus + Finska III

2024-03-18T23:19:08+00:00

Zaključek prakse na Finskem

Polne tri tedne smo si nabirali posebne in izjemne izkušnje v eni od najrazvitejših evropskih držav, severni, prijazni in posebni Finski.

Medtem, ko tole berete nas boste sicer že srečali na šolskih hodnikih. 😉

V času naše Erasmus + prakse v Helsinkih smo ugotovili, da se naše znanje zdravstvene nege in kozmetike ter praktične vaje in postopki lahko mirno primerjajo s tistimi, ki jih izvajajo na Finskem.

Praksa pri njih poteka bistveno bolj umirjeno in brez stresa, dovolj je časa, da se lahko posvetiš tako oskrbovancem v domovih kot strankam v kozmetičnem salonu.

Angleško znajo mnogi prebivalci tako, da s sporazumevanjem ni bilo večjih težav, v bistvu smo bili mnogokrat v prednosti s svojim znanjem angleščine. Finci so se sicer izkazali kot prijazni sogovorniki, voljni pomagati in ljudje, ki se držijo tudi nenapisanih dogovorov.

Finska je lahko čarobna s svojimi zimskimi pejsaži a mraz je suh in oster. Često ga spremlja veter, ki poveča občutek mraza.

Doživeli pa smo tudi pravo finsko pomlad, led se je začel topiti, sonce je prijazno božalo in grelo. Narava in arhitektura Finske je takrat zasijala in nas prevzela s svojo lepoto.

Poseben zalogaj je bil tudi helsinški zelo dobro organiziran in hiter transport z metroji, tramvaji, vlaki in avtobusi. Postaje in kraji so poimenovani finsko in švedsko, zelo različno a lahko tudi podobno, kar je včasih otežilo orientacijo po mestu.

Ogledali smo si mnoge znamenitosti Helsinkov, med ostalimi tudi Sinebrychoff Art Museum z umetninami starih mojstrov 14. – 19. stoletja, pa sodobni Museum of Contemporary Art Kiasma s trenutno razstavo, ki nosi pomenljiv naslov »Where do you feel at home«.

Posebno doživetje je bil tudi obisk mestnega kina z ogledom aktualnega filma Oppenheimer, oskarjevec. Predstavo smo spremljali v udobnih mehkih foteljih, ki so pričarali občutek domačnosti.

Finska sauna je običajno v vsakem domu, tudi v našem je bila in v njej smo pozabili na mraz, se sprostili in si nabrali novih moči.

Od naših gostiteljev smo se poslovili s toplimi in dobrimi željami za prihodnost pa tudi vabili za morebitno zaposlitev pri njih v prihodnosti.

Bila je nepozabna, dobra in zahtevna izkušnja za vse.

Sara Madjar, Tadeja Novak, Lan Sečko, Ana Kapun in Lara Lutar ter naša spremljevalka v zadnjem tednu, mentorica praktičnega pouka Jana Bučar
Dostopnost