Erasmus+ Finska II

Erasmus+ praksa v osrčju finske kulture

Teden dni v Helsinkih je že za nami. Dopoldanske ure so namenjene praktičnemu delu v domovih za starejše in kozmetičnem salonu, medtem ko so popoldnevi rezervirani za raziskovanje znamenitosti mesta.

Med našim obiskom smo se podali na ogled nekaterih najbolj prepoznavnih mest v Helsinkih. Začeli smo s protestantsko katedralo, impozantno zgradbo, ki dominira mestno panoramo. Nato smo obiskali Kapelico miru, ki se nahaja v samem centru mesta, in nas je navdušila s svojo preprosto, a močno prisotnostjo.

Arhitekturni biser Helsinkov je nedvomno knjižnica Oodi, kjer smo se navduševali nad inovativno zasnovo. Oblikovalski muzej nas je popeljal skozi različne umetniške stile, nato pa smo se podali še v hišo slavnega arhitekta Alvarja Aalta, ki nas je presenetila s svojo edinstveno arhitekturno dediščino.

Sprehodili smo se mimo predsedniške palače, kjer je 1. 3. 2024 začel predsedovati novi predsednik Alexander Stubb. Kljub zaprtju parka, kjer se nahajajo slavne orgle v spomin skladatelju Sibeliusu, smo uživali v raziskovanju krasne ulice Esplanadi, ki nam je tudi v tem letnem času ponudila svoj čar.

Na enem izmed čarobnih večerov smo se podali na edinstven glasbeni dogodek, kjer smo doživeli čar sakralnih skladb v okolju, ki je bilo prav tako impresivno kot zvočna izkušnja. Koncert zborovskega petja se je odvijal v mogočni Skalnati cerkvi, ki se vzpenja pod bakrenim stropom in navdušuje z nenavadno arhitekturo. Ta pravljična zgradba nam je ponudila edinstveno kulturno doživetje, ki se bo nedvomno vtisnilo v spomin našega Erasmus raziskovanja finske kulture.

Da bi razširili svoje izkušnje, smo se odločili tudi za dvourni trajektni izlet v estonski Talin. Mesto nas je očaralo s svojim starim delom, ki je polno čudovitih cerkva, butikov, lokalov ter lepih trgov, ki so dodali pridih lokalne kulture našemu izletu.

Naš teden v Helsinkih je bil poln raznolikih doživetij in zanimivosti, a dijaki bodo tukaj ostali še naslednja dva tedna, kar jim  bo omogočilo še globlje in bolj poglobljeno doživetje finske kulture.

Renata Rožanc

Dostopnost