Obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu

2018-11-24T16:42:09+00:00

 S sodelovanjem v projektu Šola ambasadorka evropskega parlamenta smo si prislužili ogled parlamenta v Strasbourgu. Na tridnevno ekskurzijo od 17. 10. 2018 – 19. 10. 2018 so se odpravili Špela Petek, Dunja Celec in Matevž Kamplin ter ena mentoric, Renata Rožanc.

Še nekaj.

Z evropskimi institucijami, z delovanjem le-teh, z začetki ter prihodnostjo EU smo se seznanjali lansko šolsko leto, pred odhodom pa smo dobili temo prihodnost Evrope, naša razmišljanja, upi ter bojazni glede Evropske unije. Na temo smo se pripravljali mi, pa tudi dijaki drugih 20 evropskih držav, s katerimi so naši dijaki delali v skupinah. Po skupinskem delu smo se sestali v veliki dvorani Evropskega parlamenta, kjer smo zasedli mesta evropskih poslancev. Bili smo deležni predstavitve Evropske unije in Evropskega parlamenta s strani udeležencev Evropskega parlamenta, preko video konference pa je na vprašanja mladih odgovarjal podpredsednik Evropskega parlamenta Dimitrios Papadimoulis.

Po kosilu so spet potekale ločene razprave in izmenjave mnenj o evropskih prioritetah, na katere so se predhodno pripravili. Istočasno so imeli učitelji srečanje in razpravo z uslužbencem Evropskega parlamenta. Vse skupine dijakov so zatem poročale o delu v skupinah, nakar je sledil še kviz.

Ne zanemarimo tudi ogleda ljubkega Strasbourga, pokušine njihovih specialitet ter drugačno doživljanje jezika, kjer ni na vsakem koraku angleščina in te nikjer ne ogovorijo angleški, temveč so nepopustljivi glede svoje lepe  francoščine.

Dostopnost